Carrot cake met amandel’ricotta’

Onder het motto: “zelfvoorzienend zijn is ook eens fijn”. Zelf plant based ‘ricotta’ maken als excuus voor deze comfy carrot cake.

Cake (ingrediënten voor 8 personen)

50g lijnzaadmeel

150 g plantaardige ‘melk’

150 g ahorn

20 g olijfolie

1 el appelciderazijn

snufje zout

60 g boekweitmeel

60 g rijstmeel

20 g kokosschaafsel 

1 tl natriumbicarbonaat

250 geraspte wortel

100 geraspte appel

Amandelricotta

150 g amandelmeel of geblancheerde amandelen

450 g water

flinke snuf zout

35 ml limoensap (of citroensap of appelciderazijn)

sap en zeste van 1/2 sinaasappel voor de afwerking

Werkwijze cake

Verwarm een heteluchtoven voor op 175 °C.

Meng in een kom het lijnzaadmeel, de plantaardige ‘melk’, de ahorn, de olijfolie, de appelciderazijn en het zout met een vork en laat dit 10 minuten rusten.

Neem een andere kom en meng daarin het boekweitmeel, het rijstmeel, het kokosschaafsel en de tl natriumbicarbonaat. Roer er vervolgens de geraspte wortel en appel door.

Voeg de natte massa bij de droge en meng alles goed door.

Bekleed een bakvorm (18 cm) met bakpapier en doe hierin het deeg. Bak de carrot cake 35 a 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Werkwijze ‘ricotta’

Doe de amandelen met het water en het zout in een blender en blend 1 minuut op de hoogste stand. Giet de amandel’melk’ door een noten’melk’zak of een zeefdoek en vang het vocht op in een kookpot. De pulp kan je gebruiken om crackers, humus, koekjes… mee te maken.

Verwarm de ‘melk’ op een laag vuurtje tot 80 °C (onder het kookpunt!). Neem de kookpot van het vuur en voeg de appelciderazijn toe. Roer eenmalig goed door en laat het geheel rustig afkoelen tot kamertemperatuur. Je ziet dat de ‘ricotta’ begint te splitsen.

Giet het geheel opnieuw door je zeefdoek en laat het uitlekken in een vergiet of hang het geheel op voor minimum 4 uur.

Het opgevangen vocht kan je nog gebruiken in soepen of sauzen.

Afwerking

Wacht tot de cake afgekoeld is en snij hem overlangs doormidden.

Meng de sinaasappelzeste en het sap door de ‘ricotta’ en verdeel de helft over de eerste plak cake, leg de tweede plak erbovenop en werk af met de overige ricotta.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *